Z okazji 106. rocznicy odzyskania Niepodległości przez Polskę w piątek 8 listopada 2024r. nasza społeczność szkolna i przedszkolna wzięła udział w uroczystej akademii szkolnej, a jednocześnie w lekcji historii przygotowanej przez uczniów. Przedstawienie z okazji Narodowego Święta Niepodległości przygotowali uczniowie kl. VIII oraz kilku uczniów z kl. VII pod kierunkiem wychowawczyni kl. VIII pani Anny Stefanek i nauczyciela historii pani Doroty Marzec. Oprawą muzyczną przedstawienia zajęli się uczniowie należący do koła wokalnego w naszej szkole pod kierunkiem nauczyciela muzyki pani Izabeli Harcej, śpiewając znane piosenki żołnierskie i patriotyczne. Pod koniec przedstawienia około godz. 11ej wszyscy uroczyście odśpiewali hymn narodowy.
Pierwszaki zamieniły się w małych kucharzy! Każdy uczeń stworzył własną, wyjątkową kanapkę, wykazując się mnóstwem pomysłów. Podczas warsztatów dzieci poznały zdrowe produkty i nauczyły się dbać o czystość podczas przygotowywania posiłków. Wspólna degustacja była nie tylko pysznym przeżyciem, ale też świetną zabawą i okazją do integracji klasy.
Dnia 7 listopada 2024 r. opiekunowie Samorządu Uczniowskiego – p. Daria Miazga oraz p. Dorota Malinowska wraz z uczniami klasy VI wybrali się na cmentarz parafialny przy Kościele pw. Świętego Michała Archanioła w Kamieniu by posprzątać oraz zapalić znicze przy zbiorowej mogile Żołnierzy Insurekcji Kościuszkowskiej dowodzonych przez generała Józefa Zajączka poległych 8 czerwca 1794 roku w bitwie z wojskami rosyjskimi pod Chełmem. Podczas wizyty na cmentarzu uczniowie wraz z opiekunami Samorządu Uczniowskiego odwiedzili również nagrobek Ks. Kanonika Jana Nietrzpieli przy którym odmówili wspólną modlitwę oraz zapalili znicz.
Samorząd Uczniowski naszej szkoły w roku szkolnym 2024/2025 organizuje konkurs pt. „Klasa na medal”, który ma aż cztery edycje: jesienną, zimową, wiosenną i letnią. Konkurs jest organizowany w klasach I-VIII i polega na wykonaniu przez uczniów gazetki klasowej o tematyce danej edycji. Pierwsza edycja konkursu (edycja jesienna) odbyła się w październiku. Uczniowie klas I-VIII wykonali piękne i bardzo ciekawe gazetki tematyczne. Rozstrzygnięcie konkursu „Klasa na medal – edycja jesienna” odbyło się dnia 30 października 2024 r. podczas obchodów „Dnia Dyni”.
Wyniki prezentują się następująco:
Miejsce I – klasa III, IV oraz VIII.
Miejsce II – klasa I, II oraz VII.
Miejsce III – klasa V oraz VI.
Każda klasa otrzymała pamiątkowe dyplomy oraz nagrody w postaci gier planszowych do swoich klas.
Wszystkim klasom gratulujemy i dziękujemy za włączenie się do wspólnej zabawy oraz zachęcamy do udziału w kolejnych edycjach konkursu.
Organizatorzy: Samorząd Uczniowski wraz z opiekunem – Panią Darią Miazgą.
30 października 2024 r. Samorząd Uczniowski zorganizował w naszej szkole "Dzień Dyni". Tego dnia uczniowie mogli przyjść do szkoły w pomarańczowych strojach, za co byli zwolnieni z niezapowiedzianej odpowiedzi ustnej oraz niezapowiedzianej kartkówki na zajęciach. Samorząd Uczniowski przygotował również tego dnia kiermasz ciast, który cieszył się ogromnym zainteresowaniem naszych uczniów. Rozstrzygnięto również konkurs na „Najciekawiej przystrojoną dynię”.
W konkursie brało udział aż 50 wychowanków i uczniów. Wszyscy uczestnicy konkursu otrzymali pamiątkowe dyplomy oraz upominki. Dynie można było podziwiać na szkolnym korytarzu, gdzie zorganizowano wystawę.
Laureatami konkursu na najciekawiej przystrojoną dynię zostali:
Kaja Kołtun – Punkt Przedszkolny „Smerfy”
- Pola Martyna – Punkt Przedszkolny „Leśne skrzaty”
- Mieszko Martyna – Oddział Przedszkolny
- Aleksander Martyna – Oddział Przedszkolny
- Antonina Majewska – Oddział Przedszkolny
- Kornelia Sulikowska – Oddział Przedszkolny
- Julia Czeryna – Klasa I
- Kacper Żbikowski – Klasa I
- Klaudia Dzwonik – Klasa II
- Michał Sędłak – Klasa VI
W konkursie brali udział także:
Wojciech Dzwonik, Amelia Wojtalewicz, Kuba Dzwonik, Emilia Glina, Julia Grajper, Emilia Grajper, Tymoteusz Laskowski, Zuzanna Nafalska, Oliwia Stocka, Maryla Kozaczuk, Lena Strelczuk, Mikołaj Michalczuk, Antonina Baryłowska, Łukasz Głaz, Marika Kędziora, Jakub Laskowski, Jakub Mączka, Maria Michalczuk, Gracjan Stocki, Julita Szpak, Michał Szpindowski, Bartosz Baryłowski, Amelia Glina, Daria Kozyrska, Urszula Nafalska, Nikola Struś, Zuzanna Wojtalewicz, Angelika Babiarz, Maria Dobrzyńska, Szymon Mączka, Maja Szpindowska, Kacper Czarnecki, Rafał Głaz, Krzysztof Kołtun, Nina Kozaczuk, Jan Szpak, Julia Wojtalewicz, Aleksandra Nafalska, Katarzyna Wawrzycka oraz Maja Petruk.
Szczególne podziękowania dla uczniów, którzy dostarczyli pyszne babeczki oraz ciasta na nasz kiermasz, a byli to: Julia Czeryna, Olga Staniuk, Wiktoria Martyniuk, Karol Jaworski oraz Maja Petruk.
Wszystkim uczestnikom gratulujemy i dziękujemy za włączenie się do obchodów Dnia Dyni w naszej szkole.
Organizatorzy: Samorząd Uczniowski wraz z opiekunem – Panią Darią Miazgą.
W październiku 2024 r. uczniowie klas IV, VI, VII na lekcjach języka polskiego pracowali metodą projektu. Zainspirowani poznanymi lekturami wykonali portrety pana Kleksa; przygotowali rekwizyty, stroje, dekoracje, a następnie odegrali wybrane fragmenty; odwiedzili kolegów z kl. II; ucztowali na zamku Kirkora i Balladyny albo byli na herbatce przy ul. Miodowej w XIX-wiecznej Warszawie.
25 października 2024 r. uczniowie klasy V i VII wraz z wychowawcami zwiedzili unikatowy na skalę światową labirynt podziemnych korytarzy wykutych w skale kredowej, której złoża zalegają obficie pod powierzchnią miasta – Zabytkową Kopalnię Kredy w Chełmie. Spacerowali trasą turystyczną pod Starym Miastem, poznając historię podziemi, zastosowanie kredy, a także poznając legendy i opowieści, w tym tę o białym niedźwiedziu. Punktem kulminacyjnym wyprawy było spotkanie z gospodarzem kopalni – DUCHEM BIELUCHEM
21 października dzieci z Oddziału Przedszkolnego, w ramach realizacji zadań dotyczących edukacji prozdrowotnej, uczestniczyły w warsztatach kulinarnych „Zdrowie na talerzu”.
Uczestnicy zajęć zapoznali się, jak ważne jest codzienne dostarczanie naszemu organizmowi odpowiedniej ilości witamin i jaki wpływ mają one na nasze zdrowie i właściwe funkcjonowanie.
Tym razem dzieci komponowały z rodzimych i egzotycznych owoców wesołe kompozycje, które następnie z apetytem zjadały.
Na talerzach pojawiały się więc owocowe misie, kwiatki i rybki i wszystko, co dzieciom podpowiadała wyobraźnia.
Należy mieć nadzieję, że dzieci będą dbały o swoje zdrowie i każdego dnia pamiętały o 5 porcjach warzyw i owoców.